Ervaringsverhaal van
Sanorice, Veenendaal

Rijstwafels, constructiestaal en goede portofoons

“Het bereik was sterk teruggelopen, de verstaanbaarheid nam af en het aantal portofoons was te klein. We moesten dus ingrijpen”

Rijstwafels, constructiestaal en portofoons, dit is een combinatie die toch wel nieuwsgierig maakt. Piet van Wijk, HSE-manager bij Sanorice uit Veenendaal vertelt er meer over. Het bruggetje zit hem in de service die OTOS LMR Systems aan het internationale bedrijf levert bij de BHV op het grote bedrijfsterrein met veel ontvangst verstorend constructiestaal, fraai gelegen tussen de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug.

Sanorice maakt zowel rijstwafels als diverse varianten, die bijvoorbeeld gebaseerd zijn op mais, quinoa of linzen. Naast de Nederlandse productielocatie heeft Sanorice ook in België en in Italië een fabriek. Sanorice levert de rijstwafels aan een slordige 40 landen. “We gebruiken de portofoons vooral voor noodsituaties, als de BHV in actie moet komen. Toen de productiecapaciteit in Veenendaal was verdubbeld, is er ook een groot aantal nieuwe medewerkers bijgekomen”, vertelt Piet. Deze forse uitbreiding had natuurlijk ook gevolgen voor de BHV-situatie. Hoe kun je goed blijven zorgen voor je medewerkers in noodgevallen?

Meer bebouwing, kleiner bereik

Piet ontdekte al snel dat de extra nieuwe gebouwen en grote aantallen nieuwe medewerkers de portofooncommunicatie aanzienlijk verslechterden. Dat zou een risico kunnen worden bij een eventuele ontruiming als gevolg van een brandmelding of een andere calamiteit: “Het bereik was sterk teruggelopen, de verstaanbaarheid van de berichten nam af en het aantal portofoons was te klein. We moesten dus ingrijpen.”

Compleet systeem

Als verantwoordelijke voor health, safety and environment (HSE) in de wereld van rijstwafels is het een uitdaging om een portofoonleverancier te vinden, want de beroepenvelden overlappen elkaar niet automatisch. Zeker als je een betrouwbaar en servicegericht bedrijf zoekt. Gelukkig kende Piet OTOS LMR Systems uit een eerdere baan. “Weet je, het gaat om meer dan het aantal apparaten die stoer aan een broekriem bungelen. Het is een heel systeem met netwerken, basisstations en repeaters, verbindingen, optimaal maar niet overdreven bereik, optimale maar niet overdreven programmatuur, analoog of digitaal, vervangend onderhoud, speciale zendvergunningen van het agentschap voor Telecom en ga zo maar door. Dan ga je niet over één nacht ijs.”

Waar voor je geld

Het contact was snel gelegd en Piet vertelde Marcel Coenen van OTOS LMR Systems waar Sanorice Veenendaal behoefte aan had. Een inhoudelijk advies, goede service, solide materiaal en werkelijke hulp bij de vernieuwde zendvergunningsaanvraag. En o ja, een betrouwbare nazorg. “We willen verstaanbare communicatie, omdat er in onze productiegebouwen best wat achtergrondlawaai is en omdat we met iedereen overal moeten kunnen praten is een stevig bereik noodzakelijk.”

Als een zonnetje

Marcel Coenen is in Veenendaal komen kijken en heeft op alle plekken op het terrein ontvangstmetingen uitgevoerd. In gesprekken met Piet is de totale portofoonsituatie doorgelicht. Met die informatie heeft Marcel doorgeschakeld met de technische afdeling bij OTOS LMR Systems, Hugo Peppelenbosch. Dat heeft een concreet voorstel opgeleverd waar alle portofoonaspecten, waaronder het type apparaat Kenwood TK-D340, accu’s en laders, onderhoud, vergunningszaken en training. Sanorice kon hier na wat nadere afstemming prima mee uit de voeten. Met twee testportofoons konden Piet en zijn mensen op hun gemak zelf ontdekken hoe de nieuwe apparatuur functioneert. Dat ging ‘als een zonnetje’. De BHV’ers kregen een korte instructie over hoe om te gaan met het apparaat en met de etherdiscipline en al snel was de BHV-situatie bij Sanorice Veenendaal weer helemaal op orde. Piet glimlacht: “Ik ben een echte portofonoloog geworden.”

Kies voor een partnerschap met Otos

Kies voor communicatie waar u op kunt vertrouwen.